Jeśli nie wiesz, Twój MacBook ma wbudowaną funkcję monitorowania lokalizacji, która tworzy listę miejsc, w których Mac podróżował z Tobą. Możesz jednak po prostu wyłączyć monitorowanie lokalizacji na Macu, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Wyłącz monitorowanie lokalizacji na komputerze Mac
Funkcja monitorowania lokalizacji na komputerze Mac nazywa się „Ważnymi miejscami” i przechowuje głównie listę lokalizacji, które odwiedził Twój komputer Mac.
Zgodnie z opinią firmy Apple, funkcja ta jest zwykle wykorzystywana w aplikacjach Mapy, Kalendarz i Zdjęcia , aby przedstawić użytkownikom informacje i sugestie dotyczące lokalizacji.
Ponadto informacje o Twojej lokalizacji są zapisywane lokalnie na Twoim komputerze Mac w postaci zaszyfrowanej i te informacje nie będą udostępniane firmie Apple. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba, możesz wyłączyć monitorowanie lokalizacji na komputerze Mac, wyłączając usługę „Ważne miejsca” w swoim gadżecie.
- Powiązany: Łatwe metody usuwania informacji o lokalizacji ze zdjęć iPhone
Wyłącz monitorowanie lokalizacji na komputerze Mac
Wykonaj poniższe kroki, aby wyświetlić opcję WYŁĄCZ ważne miejsca w celu wyłączenia monitorowania lokalizacji na komputerze Mac.
1. Kliknij na logo Apple na pasku menu u góry komputera Mac, a następnie kliknij opcję Preferencje systemowe w menu rozwijanym.
2. W oknie Preferencje systemowe kliknij Bezpieczeństwo i prywatność.
3. Na ekranie Bezpieczeństwo i prywatność kliknij ikonę kłódki , a następnie wprowadź tytuł użytkownika administratora i hasło , aby wprowadzić zmiany.
4. Następnie kliknij zakładkę Prywatność (1) , kliknij Usługi lokalizacji (2) w menu bocznym, a następnie przewiń w dół w górnym panelu do „Usługi systemu” i kliknij przycisk Szczegóły (3) obok niego.
5. W następnym oknie pojawi się lista firm systemowych na komputerze Mac, które mogą korzystać z informacji o Twojej lokalizacji. Możesz wyłączyć dowolną usługę systemową, w tym Ważne miejsca , odznaczając odpowiednią opcję (patrz obrazek poniżej).
Dodatkowo możesz sprawdzić swoje aktualnie zapisane Miejsca na komputerze Mac, klikając przycisk Szczegóły znajdujący się obok Ważne Miejsca (patrz obrazek powyżej).
Klikając przycisk Szczegóły, najlepiej jest zobaczyć listę miast, w których podróżował Twój MacBook, a także dokładną lokalizację miejsca, w którym się znajdował w tych miastach.
Niestety, usunięcie konkretnych miejsc może być niemożliwe. Możesz jednak kliknąć przycisk „Wyczyść historię” , aby usunąć wszystkie informacje o lokalizacji zapisane przez usługę „Ważne miejsca” na komputerze Mac (patrz obrazek powyżej).
- Łatwe metody wyłączania firm lokalizacyjnych na iPhonie i iPad
- Łatwe metody zapobiegania witrynom internetowym pytaniu o lokalizację
- Łatwe metody wyłączania monitorowania lokalizacji w domu okna 10
Nazywam się Javier Chirinos i jestem pasjonatem technologii. Odkąd pamiętam lubiłem komputery i gry wideo, a to hobby zakończyło się pracą.
Od ponad 15 lat publikuję o technologiach i gadżetach w Internecie, szczególnie w mundobytes.com
Jestem również ekspertem w dziedzinie komunikacji i marketingu online oraz posiadam wiedzę z zakresu rozwoju WordPressa.

